вторник, март 11, 2008

Чаденото месо штетно на белите дробови

Консумирањето на големи количини на чадено месо може да и наштети на работата на белите дробови и да ги зголеми шансите за заболување од хронични опструктивни на белодробни болести (ХОББ).

Американските научници од Колумбија универзитетот утврдиле дека ризикот од ХОББ е зголемен кај луѓето кои јадат сушено месо повеќе од 14 пати месечно.

ХОББ, вклучува состојби настанати како последица на хроничен бронхитис и емфизема, спаѓа во најчестите причини за смрт, а во развиените земји тоа обично е последица на пушењето.

Истражувачите, кои испитувале 7.352 лица велат дека причина за зголемениот ризик е присуството на нитритите во чаденото месо, објави „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine“.

Голема количина од овие соли се користи во производството на чадено месо, а има улога на конзерванс и антибактериски агенс.

Утврдено е најчести консументи на сушеното месо обично се пушачите од машки пол, со послаб социоекономски статус и имаат мал внос на витамин Ц, риба, овошје и зеленчук.


Извори: idividi.com

Нема коментари: