Американските научници од Колумбија универзитетот утврдиле дека ризикот од ХОББ е зголемен кај луѓето кои јадат сушено месо повеќе од 14 пати месечно.
ХОББ, вклучува состојби настанати како последица на хроничен бронхитис и емфизема, спаѓа во најчестите причини за смрт, а во развиените земји тоа обично е последица на пушењето.
Истражувачите, кои испитувале 7.352 лица велат дека причина за зголемениот ризик е присуството на нитритите во чаденото месо, објави „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine“.
Голема количина од овие соли се користи во производството на чадено месо, а има улога на конзерванс и антибактериски агенс.
Утврдено е најчести консументи на сушеното месо обично се пушачите од машки пол, со послаб социоекономски статус и имаат мал внос на витамин Ц, риба, овошје и зеленчук.
Нема коментари:
Објави коментар