вторник, март 11, 2008

Десет Совети За Оптимално Здравје

1. Секојдневно внесувајте разновидна храна. Во вашите порции застапете минимум 5 типови на храна. Внесувањето на разновидна храна му доволува на организмот секојдневно да добива доза на витамини минерали и други потребни состојки за нормално функционирање.

2. Одржувајте оптимална тежина. Под оптимална тежина се подразбира тежина која му одговара на обликот на телото и висината, а е добиена преку здрав начин на исхрана и физичка активност. Оптимална тежина во никој случај не значи и слабо и изнемоштено тело, од нездрави диети.

3. Намалете го внесот на заситени масни киселини кои му штетат на вашето здравје и се оговорни за таложење на масни наслаги и холестерол во вашето тело. Избегавајте ги производите од животинско потекло. Корисни протеини и прозводи од животинско потекло се: рибата мисиркиното месо, морските плодови, и доколку би живееле пред 50 години би рекла и пилешкото месо, меѓутоа денешните стандарди за производство на пилешко месо полно со стероиди антибиотици и хормони, преставува само дополнителен токсин во вашето тело.

4. Зголемето го внесот на незаситени масни киселини кои ги има во нерафинираните масла за јадење, јаткастите плодови и семките. Незаситените масни киселини се многу важни за одржување на оптималниот имунитет како и правилниот метаболизам. Рафинираните масла кои најчесто се користат во македонската кујна преставуваат само дополнително оптеретување на организмот со токсини како што се појачувачи на вкусот, адитиви итн..

5. Намалете го внесот на храна богата со холестерол, покрај другото холестеролот го зголемува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Храна која е богата со холестерол се јајца, сланина, масни месни продукти, сирење, и кашкавали итн. За таложење на лошиот холестерол е виновна и пржената и похована храна.

6. Зголемете го внесот на сложени јаглехидрати. Главен извор на оваа круцијална состојка се овошјето и зеленчукот како и интегралните житарки.

7.Редовно внесувајте доволно количесвто на течност во телото. Секогаш нека биде над 2 литра. Вода, незасладен чај и цедени сокови, никако купени, купените се полни со конзерванси презервативи и пастелизатори па дури и оние на кои пишува 100%. Водата е најважна, со водата се поврзани сите метаболитички процеси во телото, а и исфрлањето на токсини е дирекно поврзано со дневниот внес на вода.

8. Намалете го или сосема исфрлете го внесот на рафинирани шеќери. Добра замена за рафинираниот шеќер е кафеавиот не рафиниран шеќер, но и тој треба да биде внесуван во оптимални количини. А најдобра замена за рафинираниот шеќер е здравиот мед и уште поздравиот малтекс.

9. Намалете го внесот на рафинирана сол. Истата заменете ја со нерафинирана морска сол која ја има во сите продавници на здрава храна.

10.Избегавајте го кафето цигарите и алхохолот. Tие се главнитe загадувачи на вашето тело. Кафето заменетего зо шолја здрав зелен чај, а алхохолот ограничете го на 1 чаша вино секој втор или секој трет ден.




Извори: списанието "Здрава исхрана, подобрар живот".

Нема коментари: