четврток, мај 08, 2008

Зошто бананата многу брзо поцрнува

Бананата, за разлика од другото овошје, многу брзо поцрнува. причината е во тоа што бананата, како и други тропски овошја, е навикната на други климатски услови. Затоа ладното не и одговара, и не и се допаѓа „ сместување “ во ладилник. Кората на бананата ги задржува распаднатите ќелии и се што од нив може да „испари“. Еден од ензимите што се наоѓа во нејзината кора стапува во реакција со танинот што се наоѓа во посебен дел во ќелијата. Со реакција на ензимот наречен полифенилоксид и танинот, се насобираат кафеави продукти, поради што бананата поцрнува. Идеалната температура за чување банани е 13, 3 Целзиусови степени.


Извор: Списанието „Теа шема“

Нема коментари: