четврток, мај 15, 2008

Акриламидот предизвикува рак

Akrylamid (C3H5NO, akryloamid, 2-propenamid) е органско соединение кое и припаѓа на групата амиди (амид на акрилната киселина), најчесто користен како монемер во производството на полиакриламид.

Акриламидот е многу токсична супстанца со канцерогено својство.
За жал, тој се јавува во храната!

Големи количини на акриламид настануваат за време на термичката обработка (пржење, печење) на прехрамбените продукти кои содржат скроб (јаглени хидрати). Такви продукти се на пример чипсот и помфритот. Го содржат и некои видови леб. Исто така, настанува во месото, додека тоа се пржи на многу високи температури.

Овој токсин може да настане веќе на температура од 120°C. Сепак, температурната граница во која настанува е 140-180°C.

Акриламидот настанува во така наречената хемиска реакција на
Кај човекот, акриламидот е причинител за појавата на болеста рак на системот за варење, а исто така го оштетува и нервниот систем, бидејќи претставува неуротоксична материја. Тој предизвикува повеќе видови на рак кај експерименталните глувци и стаорци.
Во едно данско испитување спроведено на 62000 жени, во период подолг од 11 години, е потврдено, дека тие кои консумирале многу повеќе акриламид во нивната регуларна диета, се двојно посклони кон рак на матката и јајниците.

Maillard.За да се намали канцерогеното дејство на акриламидот, за време на готвењето, во лебот и подготовката на компирот, може да се додаде природниот ензим Asparaginase. Компирите треба да се чуваат на температура која не е пониска од 8°C. Кога температурата на чување на компирите е пониска од 4°C, тогаш количеството на фруктоза нагло расте, со што количеството на образуваниот акриламид за време на печењето или пржењето ќе биде поголемо.
Во многу случаи се препорачува компирот да се пече или пржи на што е можно пониска температура. Исто така новите производствени методи, како што е вакуумското пржење можат да ја намалат количината на акриламидот.

Значи, внимателно при изборот на грицките (одбегнувајте чипс), при подготовката на утрешното мени, при изборот на ресторанот (одбегнувајте сендвичари или MC Donalds-и). Внимателно при подготовката на компирите и месото. Што помалку зејтин, што пократко и во што е можно пониска температура!
Зошто да ждерете чипс и да пиете кока кола пред телевизор, покрај толкава широка палета на грицки во супермаркетите? Заменете го чипсот со некакви грицки од житарици или самонаправени грицки, а кока колата со цеден сок од портокал :)

Извор: полската википедиа
англиската википедиа

Нема коментари: